Astrit Lulushi’s Blog

7 Prill, 2009

Mosha, kujtesa dhe ruajtja e saj

Filed under: Histori,Kulture,Mjekesi — astritlulushi @ 1:50 pm
Tags: , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

recordingMosha dhe historia janë të lidhura. Sa më të moshuar që janë njerëzit aq më shumë kujtime kanë. Dhe krejt papritur kjo histori-kujtesë  zhduket, gjithashtu për shkak të moshës e shpesh si pasojë e sëmundjes, Alcajmerit. Kohët e fundit në Shtetet e Bashkuara  po zbatohet  një projekt  për ruajtjen e kujtesës së amerikanëve të moshuar, para se të jetë vonë. (more…)

Faktorët e rrezikut të kancerit në gji

Filed under: Biologji,Gjenetike,Mjekesi,Shkence — astritlulushi @ 1:44 pm
Tags: , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

mammographyGratë e moshuara kryejnë mamograme të përvitëshme për të zbuluar kancerin e mundshëm në gji, por tani disa ekspertë thonë se këto gra duhet të kryejnë një lloj tjetër analize, e cila do të tregonte nëse ato janë në rrezik të lartë për t’u prekur nga kjo sëmundje. Përcaktimi në kohë i rrezikut do t’u jepte grave mundësi për të marrë barna për pakësimin e gjasave të zhvillimit të kancerit në gji. (more…)

Efekti i terapisë me aspirinë varet nga doza

Filed under: Mjekesi — astritlulushi @ 1:39 pm
Tags: , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

aspirinKohët e fundit, një komision i qeverisë amerikane  mbi shëndetit doli me disa udhëzime lidhur me terapinë me aspirinë si mënyrë për pakësimin e sëmundjeve në zemër dhe goditjeve në tru. Në raportin e këtij komisioni thuhet se aspirina pakëson dukshëm rrezikun e goditjeve në zemër  tek burrat dhe të goditjeve në tru tek gratë e moshës së mesme. (more…)

Blog te WordPress.com.