Astrit Lulushi’s Blog

10 Gusht, 2010

Telemjekësisa ndihmon fëmijët irakianë

Filed under: Mjekesi,Shkence — astritlulushi @ 2:03 pm
Tags: , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Mjekët në Qendrën për shëndetësore në Tulsa të Oklahomës janë duke përdorur telemjekësinë për të ndihmuar fëmijët në Irak. Mjekët në spitalin e dytë më të madh në Irak tani bashkëveprojnë me mjekët nga Qendra Mjekësore  në Tulsa. Takimi video është i pari në kuadër të një plani të ri për t’u ardhur në ndihmë fëmijëve pacientë në Irak. Mjekët përdorin telemjekësisë për të shkëmbyer idetë dhe ekspertizën që shpesh mungon në vendin e rrënuar nga lufta. (more…)

Trajtimi i sëmundjes së Parkinsonit

Filed under: Mjekesi — astritlulushi @ 2:00 pm
Tags: , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Pacientët me sëmundjen e parkinsonit në shkallë të avancuar që trajtohen njëkohësisht me barna dhe operim të quajtur “stimulim i thellë i trurit”, kanë një cilësi më të mirë të jetës, Por ky operacion nuk është pa rrezik.  Sëmundja e parkinsonit, është një çrregullim i dëmshëm i sistemit nervor. Viktimat preken nga dridhje të trupit, ngërçe të muskujve, humbasin aftësive motorike, dallohen për sjellje të paqëndrueshme, mundohen të flasin por nuk munden dhe çdo gjë i duket e panjohur. (more…)

Zemra dhe Truri

Filed under: Mjekesi — astritlulushi @ 1:57 pm
Tags: , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Një studim i ri tregon një lidhje midis shëndetit të zemrës dhe të trurit. Rezultatet tregojnë se njerëzit, zemra e të cilëve pompon pak gjak, shfaqin shenja të një truri të plakur.  Një zemër e shëndetshme mund të ndihmojë në ngadalësimin e plakjes së trurit. Një studim i ri nga shkencëtarë në Universitetin e Bostonit, Shkolla e Mjekësisë, konstatoi se truri i një personi moshohet më shpëjtë, kur zemra e tij pompon më pak gjak. (more…)

Blog te WordPress.com.