Astrit Lulushi’s Blog

31 Gusht, 2010

Një analizë e re për pacientët që presin për transplantim të zemrës

Filed under: Mjekesi,Shkence — astritlulushi @ 3:09 pm
Tags: , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Jeta pritet të bëhet më e lehtë për pacientë që presin për transplantim të zemrës. Një studim i ri tregon se analizat e gjakut mund të zëvendësojnë analizat e deritanishme me biopsi para transplantimit për të përcaktuar nëse zemra e re do të pranohet ose refuzohet nga organizmi i pacientit.
Rreth 30 për qind e pacientëve me zemër të transplantuar përjetojnë të paktën një rast refuzimi të organizmit në vitin e parë pas transplantimit. (more…)

Studim; kreatina për pacientët me sëmundje në zemër

Filed under: Mjekesi,Shkence — astritlulushi @ 3:04 pm
Tags: , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Kreatina është një aminoacid që shpesh sportistët marrin në formë tabletash për të shtuar muskujt e tyre. Gjatë një studimi në Britani, shkencëtarët vendosën për t’u dhënë kreatinë edhe disa pacientëve me probleme në zemër për të parë nëse gjendja e tyre do të përmirësohej më shpejtë. Kreatina gjendet natyrshëm në ushqime, sidomos në mish. Pacientët me probleme kardiake ndonjëherë kanë muskuj të dobët, dhe shkencëtarët menduan se kreatina mund të përmirësojë shëndetit. (more…)

Melanoma metastazike, përpjekje për mënyra të reja trajtimi

Filed under: Mjekesi,Shkence — astritlulushi @ 2:59 pm
Tags: , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Në vitin 2009, në Shtetet e Bashkuara u diagnostikuan më shumë se 68 mijë raste të reja të kancerit të lëkurës Melanoma metastazike. Ky lloj kanceria kur fillon të përhapet  është i vështirë për t’u trajtuar. Por një mënyrë e re trajtimi tregon se tumori i melanomës u zvogëlua shumë tek 80 për qind e pjesmarrësve në studim. Rezultatet u publikuan në Revistën Mjekësore të Nju Englandit. (more…)

Krijoni një sajt ose blog falas te WordPress.com.