Astrit Lulushi’s Blog

30 Prill, 2011

Një libër që mungonte

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Me librin “Faik Konica; Jeta në Uashington”, kjo figurë deri-diku legjendë, vjen më afër, thuajse preket, çka mund t’a bëjë Konicën – pse jo? – edhe të arritshëm, për nga vlerat. Aktualiteti ka nevojë për njerëz si Konica. E tashmja nga ajo kohë, pak ka ndryshuar.  (more…)

29 Prill, 2011

Burrat shtatlartë, në rrezik më të madh nga mpiksja e gjakut

Filed under: Biologji,Mjekesi,Shkence,Uncategorized — astritlulushi @ 1:41 pm

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Dihet se mbipesha është një faktor i rrezikshëm për krijimin e grimcave ose mpiksje të gjakut. Por tani thuhet se edhe shtatlartësia mund të jetë një tjetër faktor. (more…)

28 Prill, 2011

Adoleshentët mbipeshë, më të prirur ndaj sjelljeve të rrezikshme

Filed under: Kulture,Mjekesi,Psikologji,Shkence,sociologji — astritlulushi @ 3:37 pm

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Adoleshentët e sotëm janë mbipeshë më shumë se kurrë më parë. Të rinjtë e të rejat mbipeshë priren gjithashtu drejt veprimeve të rrezikshme dhe se një kombinim i moshës me mbipeshën mund t’i  nxisë ata për sjellje edhe më të rrezikëshme. (more…)

27 Prill, 2011

Njoftohen rastet e para të përdorimit të Sekuencës së Gjenomit për trajtimin e kancerit

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Sekuenca e gjenomit njerëzor –  ose harta e plotë të gjithë gjeneve të një personi – u krijua para jo më shumë se 10 vjetësh. Kjo teknologji solli premtimin e mjekësisë së personalizuar. Tani, shkencëtarët njoftojnë disa nga rastet e para të vendimeve mjekësore mbi bazën e informatave nga sekuenca e gjenomit të pacientit. (more…)

26 Prill, 2011

Alzheimer, udhëzime të reja diagnostikimi

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës
Sipas udhëzimeve të reja për diagnostikimin e sëmundjes Alzheimer, ekspertët tani njohin tri faza të çrregullimit të humbjes së kujtesës që përfundimisht çon demecia të plotë dhe vdekje. (more…)

25 Prill, 2011

Pesticidet organofosfate lidhen me shkallën e ulët të inteligjencës tek fëmijët

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Kërkime të reja tregojnë se ekspozimi ndaj pesticideve që përmbajnë një lloj kimikati të caktuar lidhet me pasojat negative afatgjate tek fëmijët e palindur. Kimikati i quajtura OrganoPhosphate ose OP gjenden në pesticidet dhe insekticidet më të zakonëshme dhe më helmuese që përdoren sot. Ato japin rezultate duke sulmuar sitemin nervor të insekteve.  (more…)

20 Prill, 2011

Humbja e peshës lidhet me përmirësimin e kujtesës

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Është dokumentuar se njerëzit që humbasin peshë mund të përmirësojnë shëndetin e tyre. Tani shkencëtarët kanë zbuluar se  nga humbja e peshës përfiton edhe mendja.  Shkencëtarët në universitetin Kent në Ohajo morrën në shqyrtim 150 persona mbipeshë. (more…)

16 Prill, 2011

Mbi vëllimin poetik “Shadows Speak in Riddles“ të Sami Gjokës

Astrit Lulushi, Zeri i Amerikes

Poezitë e Sami Gjokës nuk mund të tingëllonin më mirë sesa anglisht – ndjesë “fansave” të tij shqiptarë në Facebook a gjetkë – dhe do të ishte “padrejtësi” ti përktheje ato në shqip, qoftë edhe me mendje – jo se shqipja nuk është e pasur – por është pjekuria gjuhësore, artistike, kulturore e autorit që i bën ato të paprekëshme, nëse duhen ruajtur vlerat, si dhe dhe të përcjellin ndjenjat dhe kuptimin.  (more…)

15 Prill, 2011

Çrregullimi bipolar, Catherine Zeta-Jones

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Ekspertët thonë se kur njerëz të famshëm – si aktorja Catherine Zeta Jones – shpallin publikisht se trajtohen për çrregullim bipolar, ata ndihmojnë në zvogëlimin e përçmimit dhe heshtjes që shoqëria tregon ndaj sëmundjeve mendore.  (more…)

14 Prill, 2011

Vlerat e vitaminave shtesë

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Gjithnjë e më shumë njerëz marrin çdo mëngjes vitamina shtesë.  Por a përfiton shëndeti nga këto shtesa?
(more…)

Faqja Pasuese »

Blog te WordPress.com.