Astrit Lulushi’s Blog

14 Prill, 2011

Kanceri i prostatës dhe efektet anësore të trajtimit

Filed under: Mjekesi,Shkence — astritlulushi @ 2:27 pm
Tags: , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Dihet se kanceri shton rrezikun e formimit të grimcave të gjakut të mpiksur. Një studim i ri ku u përfshinë më shumë se 75.000 pacientë me kancer në prostat, tregon se grimcat e gjaku të mpiksur kishin më shumë gjasa të formoheshin tek pacientët që trajtoheshin me terapinë endokrinë, e quajtur ndryshe terapi hormonale kundër kancerit. (more…)

13 Prill, 2011

Rastet e sëmundjeve kardiovaskulare, në rënie

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Sëmundjet në zemrës dhe goditjet në tru janë shkaktarë kryesorë të vdekjeve në botë. Organizata Botërore e Shëndetësisë thotë se vetëm sëmundjet kardiovaskulare marrin jetën e më shumë se 17.000.000 njerëzve në vit. (more…)

12 Prill, 2011

Sëmundja makulare e syve dhe vitamina D

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Dëmtimi makular është shkaku kryesor i përkeqësimit të shikimit mes amerikanëve të moshës mbi 65 vjeç. Shkencëtarët thonë tani se gratë e reja mund ta pakësojnë 50 përqind rrezikun e prekjes nga kjo sëmundje nëpërmjet një diete të pasur me Vitaminë D. (more…)

11 Prill, 2011

Struktura e trurit dhe pikëpamjet politike

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Truri mund të përcaktojë nëse njeriu përdor më lehtësisht dorën e majtë apo të djathtë, Por a luan rol truri nëse personi është i djathtë apo i majtë në politikë?
(more…)

8 Prill, 2011

Ushtrimet sporadike fizike shtojnë rrezikun për goditje në zemër

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Mjekët kudo në botë këshillojnë pacientët e tyre se për të gëzuar shëndet të mirë duhet të kryejnë ushtrime fizike. Por njerëzit që rrallë ose kurrë nuk kryejnë ushtrime të tilla, duhet të tregohen të kujdesshëm ndaj sforcimeve. Një studim i ri tregon se për këta njerëz, një fillim i papritur i veprimtarisë fizike, si vrapimi, mund të jetë vdekjeprurës. (more…)

7 Prill, 2011

Ushtrimet pamore përmirësojnë kujtesën

Filed under: Kulture,Mjekesi,Shkence,sociologji,Teknologji — astritlulushi @ 1:37 pm
Tags: , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Një program ushtrimesh fizike ka treguar se mund të përmirësojë kujtesën tek të moshuarit, të paktën për një periudhë të shkurtër menjëherë pas programit. Rezultatet e para treguan se ushtrime të thjeshta vizuale mund të përmirësojë kujtesën afatshkurtër vizuale. (more…)

4 Prill, 2011

Pakësimi i trans-yndyrnave në ushqime

Filed under: Mjekesi — astritlulushi @ 12:25 pm
Tags: , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Zyrtarë të shëndetit publik vazhdimisht paralajmërojnë kundër  ushqimeve të cilat mund të kenë shije të mirë, por përmbajnë acide yndyrorë të quajtur “trans-yndyrna“,  që janë shkaktarë për bllokimin e artereve të gjakut.  Në  disa vende ekzistojnë edhe kufizime ligjore mbi nivelin e trans-yndyrnave në ushqime në restorante.

(more…)

1 Prill, 2011

Pagjumësia dhe stresi pengojnë humbjen e peshës trupore

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Pa marrë parasysh atë që dihet rreth humbjes së peshës trupore, një aspekt tjetër i pa menduar më parë, mund të ndihmojë në këtë drejtim. Ushqimi dhe ushtrimi janë kyç për të luftuar mbipeshën. Por një studim botuar para pak ditësh (29 mars) në Revistën Ndërkombëtare të Obesitetit (International Journal of Obesity) tregon se gjumi dhe stresi janë gjithashtu shumë të rëndësishëm për menaxhimin e peshës. (more…)

« Faqja e Mëparshme

Blog te WordPress.com.