Astrit Lulushi’s Blog

29 Qershor, 2011

Mamografia shpëton jetë

Filed under: Biologji,Kulture,Mjekesi,Teknologji — astritlulushi @ 12:43 pm
Tags: , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Një studim i vitit të kaluar tregonte se mamografia tek gratë e moshës 40 deri 49 vjeç pakësonte 30 përqind vdekjet nga kanceri i gjirit.

(more…)

Mbajtja e fëmijëve përpara ekranit shkakton probleme për të fjetur

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Studime të mëparëshme kanë treguar se televizori dhe media të tjera eletronike i pengojnë fëmijët për të fjetur mirë gjatë natës. Tani një studim i ri, botuar në revistën”Pediatrics” përqëndrohet në çështjen se “kur dhe çfarë shohin fëmijët?”  (more…)

27 Qershor, 2011

Don Anton Kçira del ne pension

Astrit Lulushi, Zeri i Amerikes

Shumë rrugë çojnë në majë. Por disa njerëz ngjiten duke hapur udhë të reja. Ata quhen nismëtarë, si rilindasit, gjejnë një cështje që u dhimbset dhe i përkushtojnë punën dhe jetën.

(more…)

22 Qershor, 2011

Procedurë e re për diagnostikimin e sindromës Down tek foshnjet që në fetus

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Një analizë e re gjaku për sindromën Down tek gratë gjatë 9 javëve të para të shtatzënisë mund të jetë gati për përdorim vitin e ardhshëm. Mjekët në SHBA thonë se analiza e re mund të zëvendësojë përfundimisht mënyrat aktuale të analizës për këtë sindromë, qe rrezikojne jetën e foshnjes së palindur. (more…)

17 Qershor, 2011

SHBA, jetëgjatësia e grave në rënie në disa pjesë të vendit

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës
Njerëzit janë mësuar të dëgjojnë se gratë rrojnë më gjatë sesa burrat. Një nga arsyet? “Sepse gratë tregojnë më shumë kujdes për shëndetin e tyre”, thonë disa. Por pas dekadave në rritje, jetëgjatësia mes grave është në rënie në shumë pjesë të Shteteve të Bashkuara, një vend, ku për kujdesin shëndetësor shpenzohet më shumë se në çdo vend tjetër të botës. Kjo është arsyeja që rezultatet e studimit të kryer nga Instituti i vlerësimit të Shëndetit (IHME) ngrenë pyetje dhe vetulla.
(more…)

16 Qershor, 2011

Adoleshentët që flenë pak, të prirur drejt ushqimeve me karbohidrate

Filed under: Biologji,Kulture,Mjekesi,Shkence — astritlulushi @ 11:37 am

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Adoleshentët kanë nevojë për të paktën 9 orë gjumë në natë, por që shpesh nuk i plotësojnë ato. Një studim i ri nga Shoqatat profesionale të gjumit tregon se gjumi i pakët ka pasoja serioze. (more…)

15 Qershor, 2011

Mbajtja e kafshëve shtëpiake gjatë fëmijërisë nuk shton rrezikun për alergji

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Një studim i botuar në Revistën Alergji Klinike dhe Eksperimentale zbulon se ekspozimi i fëmijëve ndaj qenve dhe maceve nuk shton rrezikun e prekjes nga alergjia e kafshëve dhe nga alergjitë e zakonëshme në vitet më vonë.

(more…)

14 Qershor, 2011

Një ilaç kundër tumorit po përdoret për trajtimin e një forme të degjenerimit makular

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Lillian Kopf dëshiron të jetë e angazhuar në jetë. Kjo ishte arsyeja pse 84-vjeçarja u mërzit shumë kur shikimi filloi t’i zbehej. “Një ditë u zgjova dhe ndjeva se diçka nuk ishte mirë me syrin e majtë, objektet i shikoja turbullt”, tregon ajo.

(more…)

13 Qershor, 2011

Paralajmërime ndaj barnave për trajtimin e prostatës

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Administrata e ushqimeve dhe barnave (FDA) ka përditësuar paralajmërimet ndaj një grupi ilaçeash që jepen zakonisht për trajtimin e prostatës. (more…)

10 Qershor, 2011

E. COLI, simptomat

Filed under: Biologji,Gjenetike,Mjekesi — astritlulushi @ 7:52 pm
Tags: , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Fëmijët kanë më shumë gjasa se ​​të rriturit për të zhvilluar simptoma të infeksionit E. Koli (Escherichia coli). Shumica e njerëzve me E. Koli dallohen nga:

* dhimbje dhe shtrëngime të forta në stomak.
* Diarre, fillimisht si ujë, por shpesh përzier me gjak.
* Përzierje dhe të vjella.

(more…)

Faqja Pasuese »

Blog te WordPress.com.