Astrit Lulushi’s Blog

19 Shtator, 2011

Një hap i madh i suksesshëm në luftën kundër kancerit në vezore

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Përparimet teknologjike mund t’i ndihmojnë mjekët për të zbuluar dhe trajtuar kancerin në vezore, kancer kryesor vdekjeprurës për gratë. Një studim i ri nga shkencëtarët në Universitetin Purdue në shtetin amerikan Indiana, hedh dritë mbi mënyrën sesi mjekët mund t’i dallojnë tumorët në vezore.

(more…)

16 Shtator, 2011

Alzheimer dhe vetmi

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Në Shtetet e Bashkuara është rihapur një debat se çdo të thotë dashuri, besnikëri, angazhim për miqtë dhe familjarët. Debati filloi me një shkëndijë nga evangjelisti Pat Robertson kur gjatë programit të tij televiziv “700 Club” tha se shkurorëzimi është i justifikuar nëse një nga bashkëshortët ka Alzheimer. Përgjigje të papritura si kjo gjithmonë ndezin debate e përçajnë mendime..

(more…)

14 Shtator, 2011

Çdo 7 sekonda, një vdekje nga diabeti

Filed under: Biologji,Mjekesi,Shkence — astritlulushi @ 7:49 pm
Tags: , , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Gati 26 milionë njerëz në Shtetet e Bashkuara ose 8 përqind e popullsisë janë me diabet. Kjo është vetëm një pjesë e miliona të diagnostikuarve me këtë sëmundje në mbarë botën. Numri i njerëzve që vdesin çdo ditë nga diabeti është tronditës.
(more…)

13 Shtator, 2011

Një brez i ri grash me rrezik gjenetik për kancer të gjirit

Filed under: Gjenetike,Mjekesi,Shkence — astritlulushi @ 7:51 pm
Tags: , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Ka lajme shqetësuese rreth një lloji të ri kanceri në gji.

(more…)

12 Shtator, 2011

Kur nevoja ishte e madhe

Astrit Lulushi, Zeri i Amerikes

“…without me, there is no birthplace” – Dostojevski

Me librin “Paqe dhe dashuni”, Tony Ndoj Prendushi ka krijuar manualin shqip të humanizmit dhe bamirësisë. Për këto dy fusha të gjera ndjenjash njerëzore, sado të punohet, kurrë nuk mund të thuhet se është bërë mjaft.Këtë e vërteton empirikisht Prendushi në librin e tij.“Paqe dhe dashuni” ( botimet Camaj – Pipa, Shkodër 2010) është ndoshta libri i tij i vetëm, por ato 200 faqe sjellin historinë e komplikuar të viteve të para pas-diktaturës, mes ndjenjave dhe kënd-vështrimit të një shqiptaro amerikani, “i djegur për vendlindje”.

(more…)

Shtohet rreziku i prekjes nga sëmundja COPD

Filed under: Biologji,Mjekesi,Shkence — astritlulushi @ 7:52 pm
Tags: , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Rreziku për prekjen nga sëmundja COPD është më i lartë sesa rrezikui i prekjes nga sëmundjet e zemrës dhe disa lloj kanceresh.

(more…)

9 Shtator, 2011

Shkenca, psikologjia dhe varësia nga ushqimet

Filed under: Mjekesi,Psikologji,Shkence — astritlulushi @ 1:43 pm
Tags: , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Është e vërtetë se shumë njerëz e kanë të vështirë të përmbahen kur është fjala për të ngrënë një ushqim të caktuar. Edhe pse e dinë se nuk është mirë për shëndetin e tyre, ata vazhdojnë të hanë dhe pak nga pak, një ditë shqetësohen se janë mbi peshë.  (more…)

3 Shtator, 2011

SHBA, Studim mbi pijet e ëmbëla

Filed under: Mjekesi — astritlulushi @ 1:27 pm
Tags: , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Pavarësisht njoftimeve që i lidhin pijet e ëmbëla me mbipeshën, dhe përkundër përpjekjeve për të shkurajuar konsumin e tyre, një studim i ri nga Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) zbulon se amerikanët konsumojnë një sasi të madhe të këtyre lloj pijeve.

(more…)

1 Shtator, 2011

Kujtesë shëndetësore për prindërit me fëmijë në moshë për shkollë

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Ndërsa viti i ri shkollor fillon, ekspertët e shëndetësisë thonë se gjëja kryesore për prindërit në këtë periudhë është vaksinimi;

(more…)

« Faqja e Mëparshme

Krijoni një sajt ose blog falas te WordPress.com.