Astrit Lulushi’s Blog

30 Dhjetor, 2011

Goditjet e heshtura në tru

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Goditjet e heshtura ndodhin më shpesh sesa mendohej…dhe ato mund të shpjegohen me humbjen gjithnjë e më shumë të kujtesës gjatë viteve. Sipas statistikave, 11 milionë amerikanë vuajnë çdo vit nga këto goditje të heshtura në tru.

(more…)

29 Dhjetor, 2011

2011-Disa arritje nga fusha e mjekësisë

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Një Exo-Skelet që lejon një të paralizuar të ecë përsëri; një aparat fotografik që mat kaloritë duke vëzhguar dietën e fëmijës; një analizë gjaku që i mundëson mjekët të dallojnë një qelizë të vetme kanceroze mes miliarda qelizash të shëndetëshme; Këto dhe të tjera janë disa nga përparimet që shënoi mjekësia gjatë vitit 2011. Por viti 2011 filloi me një nga rreziqet më të mëdha ndaj shëndetit publik – pasojat e tërmetit dhe cunamit të madh që goditën një stacion bërthamor në Japoni.

(more…)

28 Dhjetor, 2011

Analizë fryme për diagnostikimin e kancerit të mushkërive

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Shkencëtarët e klinikës së Klevelandit në bashkëpunim me kolegët në Universitetin e Ilinoit kanë shpikur një pajisje për diagnostikimin e saktë të kancerit të mushkërive. (more…)

Shqetësime rreth gripit të derrit

Filed under: Biologji,Gjenetike,Mjekesi,Shkence — astritlulushi @ 12:56 pm
Tags: , , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Një gjë që nuk është folur shpesh është se gripi të derrit ishte një problem global në vitin 2009. Tani ka disa shqetësime në rritje  mbi një rishfaqje të mundshme të këtij gripi në SHBA. (more…)

24 Dhjetor, 2011

Operacionet në kyçe, më të shumta mes grave

Filed under: Uncategorized — astritlulushi @ 7:25 pm

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Studimet tregojnë se gratë janë më aktive se kurrë më parë, duke ruajtur shëndetin nëpërmjet ushtrimeve fizike.

(more…)

23 Dhjetor, 2011

Goditjet në zemër, më të shumta gjatë festave

Filed under: Biologji,Gjenetike,Kulture,Mjekesi,Shkence,sociologji — astritlulushi @ 2:05 pm
Tags: , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Më shumë njerëz vdesin nga goditjet në zemër në dimër sesa në çdo stinë tjetër. Dhe këto raste arrijnë kulmin në tri ditë të veçanta; Krishtlindjet, ditën pas Krishtlindjeve dhe ditën e vitit të ri. (more…)

Madhësia e trurit mund të ndikojë në rrezikun e Alzheimerit

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Një studim i ri botuar në revistën mjekësore të  Akademisë Amerikane të Neurologjisë sugjeron se madhësia e trurit mund të jetë një tregues i rrezikut për zhvillimin e sëmundjes Alzheimer. (more…)

Blog te WordPress.com.