Astrit Lulushi’s Blog

30 Janar, 2012

Zbulimi i sëmundjeve kardiovaskulare

Filed under: Biologji,Gjenetike,Mjekesi,Shkence — astritlulushi @ 1:38 pm
Tags: , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Një analizë farë e thjeshtë mund të zbulojë një vrasës të heshtur. (more…)

27 Janar, 2012

Një analizë e re parashikon mbijetesën me kancer në mushkëri

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Një analizë e re për kancer të mushkërive mund të parashikojnë se cilët pacientë kanë rrezikshmëri të lartë për përsëritjen e kancerit  të tyre pas operimit.  (more…)

26 Janar, 2012

Numri i faktorëve të rrezikut parashikon shanset e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Një studim i botuar ne revistën e shoqatës amerikane të mjekësisë (JAMA) tregon se kur një person përmban njëherësh disa nga faktorët e rrezikut për sëmundje në zemër, kjo është koha për t’u shqetësuar.

(more…)

Veprimtaria mendore vonon Alzheimerin

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Një studim i ri nga shkencëtarë të universitteit të Kalifornisë në  Berkeley zbulon dëshmi fizike se njerëzit që sfidojnë veten intelektualisht, ulin ndjeshëm rrezikun e prekjes nga sëmundja e Alzheimerit. Me pak fjalë,  kjo sëmundje e trurit mund të luftohet nga vetë truri. (more…)

Gratë, më të ndjeshme ndaj dhimbjes

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Pyetja shtrohet; A ndjejnë gratë më shumë dhimbje sesa meshkujt? Kjo varet se kush pyetet.  (more…)

25 Janar, 2012

Trajtimi me qeliza embrionale rikthen shikimin

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Një terapi eksperimentale me qeliza embrionale shpreson të trajtojë disa forma të verbërisë duke zëvendësuar qelizat e atrofizuara në një shtresë të rëndësishme të retinës.

(more…)

PFC ul efikasitetin e vaksinave

Filed under: Uncategorized — astritlulushi @ 12:31 pm
Tags: , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Një studim i kohëve të fundit tregon se PFC-të dobësojnë efikasitetin e vaksinave  rutinë të fëmijëve.  PFC njihen edhe si Teflon(more…)

24 Janar, 2012

Një qasje e re kirurgjike

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Mjekët tani përdorin valët zanore në vend të bisturisë; koha e rimëkëmbjes është e shpejtë, vetëm disa sekonda. Dhe rezultatet e para të një qasje të tillë janë dramatike.

(more…)

23 Janar, 2012

Efektet e dëmtimit traumatik të trurit tek fëmijët ndjehen edhe 10 vjet më vonë

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Sipas një studimi të fundit në revistën Pediatrics, dëmtimi traumatik i trurit tek fëmijët ndodh më shpesh sesa mendohej dhe se efektet e këtyre lëndimeve ndonjëherë mund të zgjasin gjithë jetën. (more…)

Përkufizimi i ri i Autizmit dhe pasojat

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Lëvizje të çuditshme, paaftësi për të komunikuar dhe interesim ngulmues, të gjitha këto së bashku përcaktojnë diagnozën e autizmit. 1 përqind ose 1 në çdo 100 fëmijë në Amerikë është diagnostikuar me autizëm.

(more…)

Faqja Pasuese »

Blog te WordPress.com.