Astrit Lulushi’s Blog

31 Maj, 2012

Studim – Aspirina lufton kancerin Melanoma

Filed under: Biologji,Gjenetike,Mjekesi — astritlulushi @ 12:20 pm
Tags: , , , , , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Djegiet nga dielli janë faktor kryesor i kancerit të lëkurës. Prandaj në ditë të nxehta, miliona njerëz armatosen me kremra, kapele e syze. Por duket se tani mund të kenë një armë të re, Aspirinën.

(more…)

30 Maj, 2012

Paradoksi i kujtesës

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Pse disa kanë kujtesë të mirë e disa, të keqe? Të pyesësh dikë se çfarë ka ngrënë për darkë si sot një javë, gjasat janë se nuk mban mend. Por çfarë ka ngrënë një vakt më parë e di saktësisht. Çfarë ndodhi me kujtesën e para një jave? A u venit ajo, apo u zhduk përgjithmonë?

(more…)

29 Maj, 2012

Eksperimente evolucioni me lulet

Filed under: Biologji,Bujqesi,Gjenetike,Shkence — astritlulushi @ 3:11 pm
Tags: , , , , , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Evolucioni përdor çdo shans që i krijohet për të provuar diçka të re.

(more…)

28 Maj, 2012

Jeta në Tokë – rilindje pas 10 milionë vjetësh

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Shkencëtarët e dijnë se 250 milionë vjet më parë, jeta në tokë thuajse u shua – vetëm 10 për qind e bimëve dhe kafshëve mbijetuan. Kjo periudhë quhet “vdekja e madhe”. (more…)

27 Maj, 2012

Trajtim i ri për zhurmën e veshëve

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Një lajm shprese për miliona njerëz që vuajnë nga kumbimi i veshëve. Për shumë njerëz, kjo lloj zhurme, e cila nuk vjen nga jashtë, përbën shqetësim të madh. Gjithashtu, shumë trajtime ofrohen, por pak janë të efektshme.

(more…)

26 Maj, 2012

Studim – fëmijë me Autizëm diagnostikohen vonë

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Autizmi është një çrregullim i zhvillimit që zakonisht paraqitet në fëmijërinë e hershme dhe prek aftësinë e fëmijës për të komunikuar dhe ndërvepruar me të tjerët. Përparim i madh është bërë në shtimin e vetëdijes mbi autizmin, por gjithësesi ka edhe lajme shqetësuese.

(more…)

24 Maj, 2012

Ish-zonja e parë Nancy Reagan po rimëkëmbet pas një rrëzimi

Filed under: Biologji,Kulture,Mjekesi — astritlulushi @ 2:53 pm
Tags: , , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Rrëzimi është një shkaktar kryesor i problemeve shëndetësore mes të moshuarve. Kockat e tyre janë të dobësuara, trupi jo i fortë, prandaj edhe rimëkëmbja merr kohë.

(more…)

23 Maj, 2012

Apnea e gjumit dhe sheqeri në gjak

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Edhe një lidhje tjetër befasuese; njerëzit që vuajnë nga apnea e gjumit duhet të kontrollojnë nivelin e sheqerit në gjak, thuhet në një studim tjetër të ri mbi apnean.

(more…)

Apnea e gjumit lidhet me kancerin

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Vështirësia e frymëmarrjes në gjumë quhet ndryshe edhe apnea e gjumit. Apnea ndodh kur personi në gjumë nuk arrinë të mbushet me frymë për shumë sekonda deri në një minutë.

(more…)

22 Maj, 2012

Barnat dietikë lidhen me dëmtimin e mëlçisë

Filed under: Biologji,Gjenetike,Shkence — astritlulushi @ 7:55 pm
Tags: , , , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

A mundet që tabletat për humbje peshe të dëmtojnë mëlçinë? Kjo është e mundur, thuhet në studimin e një rrjeti kundër sëmundjeve të mëlçisë.

(more…)

Faqja Pasuese »

Krijoni një sajt ose blog falas te WordPress.com.