Astrit Lulushi’s Blog

31 Korrik, 2012

Për dhe kundër analizës PSA

Asatrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Një metodë për zbulimin e kancerit të prostatës është analiza P-S-A (Prostate-Specific Antigens).

(more…)

27 Korrik, 2012

Për ata që punojnë natën

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Një studim i ri mund të jetë paralajmërim i hershëm për ata që punojnë në orët e vona.
(more…)

Një grup njerëzish, më në rrezik për goditje në zemër

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Një studim i ri tregon se një grup pacientësh ka më shumë gjasa për të pësuar goditje në zemër se shumica e njerëzve të tjerë.
(more…)

Yoga si fizioterapi

Filed under: Biologji,Mjekesi — astritlulushi @ 12:06 pm
Tags: , , , , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Shumë njerëz adhurojnë yogan, veçanërisht kur është fjala për shëndetin mendor dhe formën fizike. Por sipas një studimi të ri, kjo disiplinë mjaft e përhapur mund të përmirësojë edhe cilësinë e jetës për një grup pacientësh.
(more…)

17 Korrik, 2012

Degradimi mendor më i rrezikshëm sesa mendohej

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Një tjetër lidhje midis mendjes dhe shëndetit fizik – një studim i ri tregon se dobësia mendore ndikon në jetëgjatësi.

(more…)

15 Korrik, 2012

Fletë Lavdërimet e mjekëve

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Duke parë çmime dhe pllakata mbi mure në zyrat e mjekëve pacienti që shkon të vizitohet sikur ndjehet i sigurt. Por duhet të ndodhë kjo? Sepse edhe fletë lavdërimet nuk janë krijuar të barabarta.

(more…)

14 Korrik, 2012

A freskojnë ventilatorët?

Filed under: Mjekesi — astritlulushi @ 3:05 pm
Tags: , , , , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Ventilatorët elektrikë gjejnë përdorim të gjerë veçanërisht në kohë vere. Këto pajisje, portative ose të fiksuara në tavan,shihen si të efektshme nga të moshuar që mundohen nga vapa, apo njerëz që nuk e durojnë atë, djersiten, por nuk kanë kushte ose s’janë në gjendje të përballojnë koston e ajrit të kondicionuar. Një studim i ri tregon se ventilatorët jo vetëm që nuk ndihmojnë shumë gjatë valës së të nxehtit – ato ndoshta bëjnë efektin e kundërt duke shkaktuar pasoja shëndetësore.
(more…)

Zbulim; mutacion i rrallë gjenetik mbrojtës nga Alzheimeri

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Studimi i një mutacioni të rrallë gjenetik që i mbron njerëzit ndaj sëmundjes Alzheimer ofron dëshminë më të fortë deri tani se nivelet e tepruara të një substance normale të trurit, beta amyloid, janë një forcë shtytëse në sëmundje. Këto rezultate forcojnë shpresat se ilaçet anti-amyloid tashmë në zhvillim mund të ndryshojnë rrjedhën e sëmundjes ose edhe t’a parandalojnë atë.
(more…)

13 Korrik, 2012

Program kompjuterik kundër autizmit

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Autizmi, ose paaftësia e një fëmije për të kuptuar dhe komunikuar me njerëzit e tjerë, është një pengesë gjatë gjithë jetës dhe shpesh e pakapërcyeshme. Në Spanjë, një grup mjekësh psikiatër dhe shkencëtarë programesh kompjuterikë kanë zhvilluar një program që ata thonë se mund të ndryshojë në mënyrë dramatike jetën e fëmijëve me autizëm dhe atyre me probleme të komunikimit.

(more…)

11 Korrik, 2012

Fundjava, koha më e keqe për goditje në tru

Filed under: Biologji,Gjenetike,Mjekesi,Shkence — astritlulushi @ 6:13 am
Tags: , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Duket befasuese, por shanset për t’u shëruar ose për të mbijetuar një goditje në tru, afektohen nga koha kur ndodh. (more…)

Faqja Pasuese »

Blog te WordPress.com.