Astrit Lulushi’s Blog

Shtator 21, 2012

Kosi ndihmon tretjen, ul tensionin


Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Prej kohësh, kosi është parë si ushqim i shëndetshëm. Shkencëtarët tani ofrojnë prova për disa prej të mirave shëndetësore të tij.

Kosi, thënë ata, ndihmon jo vetëm tretjen, por edhe qarkullimin e gjakut duke lehtësuar presionin dhe ulur rrezikun për hipertension.

Për 15 vjet, shkencëtarët vëzhguan shëndetin e 2 mijë personave, të cilët në fillim të studimit nuk vuanin nga tensioni.

Bazuar në pyetësorët që plotësuan, doli se pjesmarrësit në studim kishin qenë 31 për qind më pak në rrezik për t’u prekur nga tensioni i lartë nëse të paktën 2 për qind e kalorive  ditore kishin ardhur nga kosi ose 170 gram kos me yndyrë të ulët çdo tre ditë.

Konsumuesit e kosit gjithashtu kishin, mesatarisht, të ulët presionin systolik – që është numri i parë në leximin e tensionit të gjakut.

Por gjithashtu kujdes; studimi u financua pjesërisht nga kompania Dannon e prodhimit të kosit.

Advertisements

Lini një Koment »

Ende pa komente.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni / Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni / Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni / Ndryshoje )

Foto Google+

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google+. Dilni / Ndryshoje )

Po lidhet me %s

Krijoni një sajt ose blog falas te WordPress.com.

Këtë e pëlqejnë %d blogues: