Astrit Lulushi’s Blog

13 Nëntor, 2012

Autizmi dhe Shtatzënia

Filed under: Biologji,Gjenetike,Kulture,Mjekesi,Shkence — astritlulushi @ 5:48 am
Tags: , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Qendra amerikane për kontrollin dhe parandalimin e sëmundjeve (CDC) raporton se 1 në 88 fëmijë diagnostikohet me autizëm. Por tani një studim i ri thotë se nënat që preken nga gripi gjatë shtatzënisë mund të jenë dy herë më në rrezik për të lindur një fëmijë me autizëm.
(more…)

2 Prill, 2012

Çrregullimi gjenetik mund të shpjegojë rritjen e pakontrolluar të trurit autistik

Filed under: Biologji,Gjenetike,Mjekesi,Psikologji,Shkence — astritlulushi @ 5:29 pm
Tags: , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Ndërsa fëmija në fetus rritet, truri zgjerohet jo thjesht si një sfungjer në ujë.

(more…)

30 Mars, 2012

Autizmi, më i përhapur sesa mendohej

Filed under: Biologji,Gjenetike,Mjekesi,sociologji — astritlulushi @ 1:11 pm
Tags: , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Një raport i ri i qeverisë amerikane thotë se autizmi është më i zakonshëm sesa mendohej më parë – ky çrregullim prek më shumë se 1 në 88 fëmijë.

(more…)

5 Mars, 2012

Autizmi dhe skizofrenia

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Autizmi dhe skizofrenia janë dy çrregullime neurologjike me karakteristika të veçanta, por të ngjashëm në mosfunksionim shoqëror. Për shumë vite, kjo ngjashmëri ka rezultuar në diagnoztikim të gabuar, kur shumë të rinj me çrregullime të spektrit të autizmit (ASD) mendohej se vuanin nga një version i skizofrenisë – thuhet në një studim nga shkencëtarë të universitetit të Teksasit në Dallas (UTD).

(more…)

23 Janar, 2012

Përkufizimi i ri i Autizmit dhe pasojat

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Lëvizje të çuditshme, paaftësi për të komunikuar dhe interesim ngulmues, të gjitha këto së bashku përcaktojnë diagnozën e autizmit. 1 përqind ose 1 në çdo 100 fëmijë në Amerikë është diagnostikuar me autizëm.

(more…)

12 Maj, 2009

Gjenet që shkaktojnë autizmin

Filed under: Mjekesi,Shkence — astritlulushi @ 3:02 pm
Tags: , , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës
mutationRezultatet e përbashkëta të tre studimeve të reja në fushën gjenetike kanë njëjtësuar gjenet përgjegjës kryesorë që shkaktojnë autizmin, një çrregullim neurologjik. Sipas revistës Nature – Anale të Gjenetikës, shumë ndryshime që ndodhin tek  gjenet që janë përgjegjës për formimin dhe  mirëmbajtjen e lidhjeve midis pjesëve të trurit,  (more…)

Blog te WordPress.com.