Astrit Lulushi’s Blog

14 Dhjetor, 2012

Një trajtim i shpejtë i depresionit

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Një lajm i rëndësishëm për miliona vetë që luftojnë depresionin – 1 në10 amerikanë marrin barna kundër depresionit dhe ky trajtim zgjat me javë apo muaj.
(more…)

14 Korrik, 2012

Zbulim; mutacion i rrallë gjenetik mbrojtës nga Alzheimeri

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Studimi i një mutacioni të rrallë gjenetik që i mbron njerëzit ndaj sëmundjes Alzheimer ofron dëshminë më të fortë deri tani se nivelet e tepruara të një substance normale të trurit, beta amyloid, janë një forcë shtytëse në sëmundje. Këto rezultate forcojnë shpresat se ilaçet anti-amyloid tashmë në zhvillim mund të ndryshojnë rrjedhën e sëmundjes ose edhe t’a parandalojnë atë.
(more…)

10 Maj, 2012

Barnat dhe fëmijët

Filed under: Biologji,Gjenetike,Mjekesi,Shkence — astritlulushi @ 11:56 am
Tags: , , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Udhëzimet në etiketat e shumë barnave nuk përfshijnë informata mbi dozat për fëmijë. Për këtë arsye fëmijët shpesh quhen “jetimë terapeutikë”. (more…)

21 Mars, 2012

Disa barna mund të jenë më pak të dobishme se sa mendojnë mjekët

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Sa i informuar është mjeku juaj? Sepse del se rezultatet e disa studimeve të rëndësishme mjekësore nuk arrijnë deri tek mjekët.

(more…)

28 Shkurt, 2012

Ilaçet e gjumit lidhen me rritjen e rrezikut të vdekjes

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Pilulat e gjumit kurrë nuk kanë qenë më popullore se sa sot. Miliona njerëz mbështeten në këto barna për një natë me gjumë. Por studim i ri ka gjetur një lidhje midis ilaçeve të gjumit dhe rritjes së rrezikut të vdekjes.

(more…)

16 Shkurt, 2012

Shqetësime në rritje ndaj barnave të falsifikuara

Filed under: Biologji,Gjenetike,Mjekesi,Shkence,Teknologji — astritlulushi @ 3:13 pm
Tags: , , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Ekziston një frikë se barnat e falsifikuara janë në rritje. Kohët e fundit, autoritetet britanike njoftuan Administratën amerikane të ushqimeve dhe barnave se në disa farmaci kishin zbuluar Avastin të fallsifikuar me etiketa të shkruara frëngjisht. Shishet me ilaçin e vërtetë Avastin përmbajnë etiketa në anglisht me emrin e firmës prodhuese Genentech.

(more…)

6 Tetor, 2011

Trajtim kirurgjik i dhimbjes kronike

Filed under: Biologji,Mjekesi,Teknologji — astritlulushi @ 7:01 pm
Tags: , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Rreth 100 milionë amerikanë vuajnë nga dhimbjet kronike. Krahas vuajtjeve njerëzore, këto dhimbje kushtojnë deri në 600 miliardë dollarë në vit në kujdes mjekësor dhe prodhimtari.

(more…)

23 Mars, 2011

Shqetësime rreth shtimit të përdorimit të barnave Fibrate kundër kolesterinës

Filed under: Mjekesi — astritlulushi @ 12:49 pm
Tags: , , , , , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Miliona amerikanë marin barna me recetë për uljen e nivelit të kolesterinës. Fibratet janë një grup barnash që mjekët rekomandojnë për pacientët që nuk mund të marrin barna të grupit Statin, gjithashtu për uljen e kolesterinës. (more…)

1 Dhjetor, 2010

Studim mbi efektshmërinë e barnave kundër kollës dhe të ftohurit tek fëmijët

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Dimri po afron, së bashku me të edhe stina e kollës dhe të ftohurit. Por informacioni në vazhdim ka të bëjë kryesisht me kujdesin për fëmijët rreth 2 vjeç gjatë kësaj periudhe. Për shkak të shqetësimeve se barnat pa recetë kundër të ftohurit, si shurupet,  nuk janë efektivë e ndonjëherë të dëmshëm, në vitin 2007 shoqata amerikane e konsumatorëve të prodhimeve mjekësore shpalli vullnetarisht heqjen nga tregu të këtyre barnave.  Një vit më pas, më 2008. Administrata e Ushqimeve dhe Ilaçeve nxorri zyrtarisht udhëzime që këto barna nuk duhej t’u jepeshin fëmijëve nën moshën 4 vjeç.  (more…)

10 Gusht, 2010

Trajtimi i sëmundjes së Parkinsonit

Filed under: Mjekesi — astritlulushi @ 2:00 pm
Tags: , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Pacientët me sëmundjen e parkinsonit në shkallë të avancuar që trajtohen njëkohësisht me barna dhe operim të quajtur “stimulim i thellë i trurit”, kanë një cilësi më të mirë të jetës, Por ky operacion nuk është pa rrezik.  Sëmundja e parkinsonit, është një çrregullim i dëmshëm i sistemit nervor. Viktimat preken nga dridhje të trupit, ngërçe të muskujve, humbasin aftësive motorike, dallohen për sjellje të paqëndrueshme, mundohen të flasin por nuk munden dhe çdo gjë i duket e panjohur. (more…)

Faqja Pasuese »

Blog te WordPress.com.