Astrit Lulushi’s Blog

13 Korrik, 2010

Shkenca, fanta-shkenca dhe observatori Lowell

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Shkrimtarët mund të shkruajnë duke përdorur imagjinatën. Por kur shkrimtarë të tillë si Zhyl Vern apo H.G. Uells, si dhe të tjerë të kohës sonë, përshkruajnë teknologji ende të panjohura, ata prodhojnë fanta-shkencë, e cila nxitet nga shkenca objektive dhe njëkohësisht bëhet udhërrëfuese e saj.  Observatori Lowell në Arizona është një nga observatorët më të vjetër në Shtetet e Bashkuara, krijuar në vitin 1894 nga Percival Lowell. (more…)

3 Dhjetor, 2008

Revolucion i ri, në shkencë

Filed under: Shkence — astritlulushi @ 12:55 am
Tags: , ,

Astrit Lulushi

butterflyeffect1Fjalët nuk janë krijesa të gjalla; ato nuk marrin frymë, nuk ecin, nuk bien në dashuri. Megjithatë, si qeniet njerëzore, ato kanë jetën e tyre. Fjalët lindin për të shprehur një kuptim; pastaj marrin kuptime të reja, që janë zgjatje të natyrëshme të kuptimeve fillestare. Në jetë njeriu meson se cdo të thotë “nxehtë” e “ftohtë”, por ndërsa fiton përvojë, ai zbulon se ka njerëz që “nxehen” dhe njerëz “të ftohtë”, por që gjendja e tyre nuk ndikohet nga temperatura. (more…)

Krijoni një sajt ose blog falas te WordPress.com.