Astrit Lulushi’s Blog

27 Mars, 2013

Shkenca e plakjes

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

forever youngNjë foshnje e lindur sot në Shtetet e Bashkuara, ndoshta do të jetojë për të parë ditëlindjen e vet të 78-të – një rritje 20 vjeçare mbi jetëgjatësinë mesatare të një shekulli më parë.

(more…)

12 Shkurt, 2013

Ushtrimi i moderuar lufton kancerin e prostatës

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

chronometerKanceri i prostatës është i dyti, pas kancerit të lëkurës si lloji më i përhapur mes amerikanëve. Sipas shoqatës amerikane të kancerit, këtë vit pritet të diagnostikohen gati 239 mijë raste të kancerit të prostatës. Ky lloj kanceri prek kryesisht burrat e moshuar.

(more…)

15 Janar, 2013

Efekt soditës

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

bystander effectMes njerëzve, në mjedis ku gjithçka është kolektive, indiferentizmi ose qëndrimi soditës është natyrë e dytë; individi, puna, prona, vendi, e të gjitha shpërdorohen; regjimet mbahen jo se duhen, dhe janë të fundit që bien.

(more…)

13 Janar, 2013

Truri dhe bindjet kundërthënëse

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

brain multitaskingShpesh bëhet pyetja se si njerëzit inteligjentë dhe të edukuar mund të besojnë se evolucioni është mit, se ngrohja globale është shaka, se vaksinat shkaktojnë autizëm, apo sistem ideologjik – i njohur për krime – ka qenë i mirë. Këto kundërthënie, shkencëtarët i shpjegojnë me atë që e quajnë logjike e shpërndarë në pjesë të izoluara të trurit, të krahasuara me dhomat e papërshkueshme nga uji të një anijeje.

(more…)

8 Janar, 2013

Depresioni dimëror mbetet ende mister

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

winter depressionNjë ndjenjë trishtimi vjen mbi njerëzit në fund të vjeshtës, së bashku me gjethet e fundit, ngricat e mëngjesit, dhe diellin që perëndon më herët çdo ditë. Disa mund të thonë se një çaj i nxehtë dhe një pallto e ngrohtë mund të jenë të gjitha që nevojiten për të përballuar dimrin e ftohtë, por për shumë njerëz, dimër do të thotë depresion dhe melankoli.

(more…)

11 Gusht, 2012

Asprina, armë e re e mundshme në luftën kundër kancerit

Filed under: Biologji,Gjenetike,Mjekesi — astritlulushi @ 2:35 pm
Tags: , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Aspirina është ilaçi më i njohur – gjendet në kabinetet mjekësore në çdo familje në të gjithë botën – dhe prej saj mund të vijnë disa përfitime.

(more…)

19 Qershor, 2012

Fëmijët, zhvillimi i trurit dhe ligji

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Sistemi ligjor duhet të marrë në konsideratë më të madhe zbulimet e reja në fushën e Neuroshkencës që tregojnë se si një fëmijëri e vështirë mund të ndikojë në zhvillimin e trurit dhe të rrisë rrezikun për krime në adoleshencë.

(more…)

Blog te WordPress.com.