Astrit Lulushi’s Blog

4 Dhjetor, 2012

Shqetësime rreth gripit

Filed under: Biologji,Gjenetike,Mjekesi — astritlulushi @ 6:47 am
Tags: , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Zyrtarë amerikanë të shëndetësisë janë të alarmuar pasi stina e gripit ka filluar këtë vit para kohe. Stina e gripit zakonisht fillon në janar.

(more…)

1 Dhjetor, 2012

Vaksina ndaj kollës së mirë mbron edhe të moshuarit

Filed under: Biologji,Gjenetike,Mjekesi,Shkence — astritlulushi @ 7:20 pm
Tags: , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Kolla e mirë ose pertusis, është një sëmundje infektive, shumë ngjitëse. Ajo përhapet nëpërmjet thitjes së baktereve që shpërndahen në ajër gjatë kollitjes së personit me këtë sëmundje. Kolla e mirë mund të çojë në infeksion, shtrim në spital dhe madje edhe vdekje.

(more…)

25 Janar, 2012

PFC ul efikasitetin e vaksinave

Filed under: Uncategorized — astritlulushi @ 12:31 pm
Tags: , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Një studim i kohëve të fundit tregon se PFC-të dobësojnë efikasitetin e vaksinave  rutinë të fëmijëve.  PFC njihen edhe si Teflon(more…)

28 Dhjetor, 2011

Shqetësime rreth gripit të derrit

Filed under: Biologji,Gjenetike,Mjekesi,Shkence — astritlulushi @ 12:56 pm
Tags: , , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Një gjë që nuk është folur shpesh është se gripi të derrit ishte një problem global në vitin 2009. Tani ka disa shqetësime në rritje  mbi një rishfaqje të mundshme të këtij gripi në SHBA. (more…)

1 Shtator, 2011

Kujtesë shëndetësore për prindërit me fëmijë në moshë për shkollë

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Ndërsa viti i ri shkollor fillon, ekspertët e shëndetësisë thonë se gjëja kryesore për prindërit në këtë periudhë është vaksinimi;

(more…)

22 Nëntor, 2010

Hepatitet; higjena personale dhe vaksina si mënyra më të mira parandaluese

Filed under: Mjekesi — astritlulushi @ 8:41 pm
Tags: , , , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Mëlçia ndodhet në pjesën e djathtë të sipërme të stomakut. Ajo është një organ i kuq i errët dhe i madh – peshon më shumë se një kilogram. Mëlçia  kryen një punë të madhe – ndihmon në pastrimin e gjakut dhe lufton infeksionet, shpërbën ushqime dhe rezervon energji për t’u përdorur kur trupi ka nevojë për të. Hepatiti shkatërron qelizat e mëlçisë. Disa lloje të hepatitit janë shumë më të rënda se sa të tjerat. Për të përcaktuar llojin e hepatitit, mjekët kryejnë analiza të gjakut për të njëjtësuar antitrupat. Antitrupat janë proteina të veçanta që organizmi prodhon si përgjigje ndaj një kërcënimi. Duke njëjtësuar antitrupat, mjekët identifikojnë sëmundjen. (more…)

25 Mars, 2010

SHBA, vaksina nuk shkakton autizëm

Filed under: Mjekesi — astritlulushi @ 1:08 pm
Tags: , , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Thimerosal është një loj sodiumi – që përmban rreth 50% zhivë ose mërkur) – dhe njihet në tregun farmaceutik si Merthiolate që është përdorur për  ruajtjen e vaksinave. Merthiolate gjithashtu përdoret në përgatitjen e imunoglobulinave, si antivenin kundër helmimeve nga pickimet e insekteve e gjarprinjëve, për produkte ndaj infeksioneve të syrit dhe hundës dhe në bojërat për tatuazh. Përdorimi i saj si një ruajtës vaksine është i diskutueshëm, dhe shkallë shkallë është duke u lënë jashtë vaksinave rutinë për fëmijët në Shtetet e Bashkuara, Bashkimin Evropian, dhe disa vende të tjera. (more…)

Krijoni një sajt ose blog falas te WordPress.com.