Astrit Lulushi’s Blog

29 Qershor, 2013

Rregulla të reja mbi ushqimet në shkolla

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

granolaKur të kthehen në shkollë nga pushimet verore, fëmijët amerikanë do të befasohen, kur të shohin se menuja e tyre ushqimore ka ndryshuar.

(more…)

26 Dhjetor, 2012

Pasardhës të bujqve a gjuetarëve, jemi ne?

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Gjatë vitit 2012, shkenca botërore u përqëndrua edhe në Shqipëri. Për shembull, në muajin prill, një grup shkencëtarësh arkeologë e antropologë nga Universiteti i Cincinnatit (SHBA) zbuloi vendbanimin bujqësor më të hershëm në Evropë, në Vashtëmi (Shqipëria juglindore).

(more…)

29 Maj, 2012

Eksperimente evolucioni me lulet

Filed under: Biologji,Bujqesi,Gjenetike,Shkence — astritlulushi @ 3:11 pm
Tags: , , , , , , ,

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Evolucioni përdor çdo shans që i krijohet për të provuar diçka të re.

(more…)

25 Prill, 2011

Pesticidet organofosfate lidhen me shkallën e ulët të inteligjencës tek fëmijët

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës

Kërkime të reja tregojnë se ekspozimi ndaj pesticideve që përmbajnë një lloj kimikati të caktuar lidhet me pasojat negative afatgjate tek fëmijët e palindur. Kimikati i quajtura OrganoPhosphate ose OP gjenden në pesticidet dhe insekticidet më të zakonëshme dhe më helmuese që përdoren sot. Ato japin rezultate duke sulmuar sitemin nervor të insekteve.  (more…)

23 Shkurt, 2009

Me shkencëtarin shqiptaro amerikan Niko Qafoku në Laboratorin Kombëtar Pacific Northwest

Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës
23-06-2007

Laboratori kombëtar Pacific Northwest, në Riçland të Shtetit Uashington është një prej qëndrave më të sofistikuara në botë në fushën e biologjisë molekulare. Laboratori është pjesë e Departamentit të Energjisë dhe nëpërmjet studimeve, eksperimente të shumta e zbulime, ky institucion shkencor ndihmon për nevojat e vendit në fushën e energjisë e të mjedisit. (more…)

2 Dhjetor, 2008

Pakësohet numri i vdekjeve nga kanceri gjatë vitit 2008

Filed under: Bujqesi,Gjenetike,Mjekesi,Shkence — astritlulushi @ 12:32 pm
Tags: ,

Astrit Lulushi
Zëri i Amerikës

kancerNjë raport vjetor mbi kancerin tregon për herë të parë se rastet e reja me kancer dhe numri i vdekjeve nga kjo sëmundje kanë rënë dukshëm. Raporti vjetor i shoqatës amerikane kundër kancerit dhe i institutit kombëtar të kancerit sjell lajme të mira. Studimet prej dekadash në laborator dhe këshillat për të përdorur ushqime të shëndetëshme, për të kryer ushtrime fizike e për të lënë duhanin duket se po japin rezultat. (more…)

Blog te WordPress.com.